Succesvolle organisaties en teams stappen met enige regelmaat een of meerdere dagen uit hun dagelijkse werk. Samen op een heisessie de tijd nemen terug te kijken en vooruit te kijken: “Wat leren van onze mislukkingen?” en “Hoe bereiden we ons voor op de toekomst?”
Op zo’n heisessie is het goed om stil te staan bij de kernwaarden van je organisatie, je team en ieder teamlid. Naast dat deze kernwaarden je onderscheiden van anderen, zijn ze ook de ‘batterijen’ van de organisatie. Het zorgt voor energie, waardoor het allemaal als vanzelf in de juiste richting beweegt.
Via een heisessie bouw je verder aan je team. Je kalibreert je visie en missie en strategie. Je keert geïnspireerd naar huis met gezamenlijke doelen en actiepunten.
Door even uit de hectiek van de dag te stappen, ga je elkaar van je collega’s anders zien en echt begrijpen. Hiermee versterk de teamcohesie enorm. Omdat je samen in de diepere samenhang duikt van alles wat er speelt, krijg je zicht op die dingen die echt nodig zijn.
Als vanzelf kom je eensgezind tot betekenisvolle oplossingen. Kortom, op een heisessie kom je tot onalledaagse en waardevolle oplossingen en toekomststrategieën.
Op kantoor ben je gefocust op wat gedaan moet worden. Tijdens een heisessie laat je dat los. Je verbreedt je blik, zodat je het totaalplaatje ziet. Via ervaringsgerichte werkvormen ga je als team tijdreizen, waardoor je verleden en toekomst eenvoudig met elkaar verbindt en gezamenlijk beseft wat je vandaag te doen staat.
Je gaat terug naar het verleden naar de roots van de organisatie en de oorspronkelijke waarden en leidende principes. Samen kijk je wat je leert van de minder succesvolle periodes in het verleden. Je delft naar het onbenut potentieel binnen je organisatie en hoe je deze vermogens gaat benutten in de komende toekomst.
In je reis naar de toekomst verken je diverse toekomstscenario’s, omdat je de toekomst nu eenmaal niet helemaal kunt voorspellen. Wat je wel doet, is je maximaal voorbereiden op de ongewisse toekomst door een strategie te ontwikkelen waarmee je de kans enorm vergroot om die toekomst uit te laten komen die aansluit bij jullie visie.
Heisessies zijn fundamentele richtinggevende momenten voor MT en organisatie.
Een heisessie is een goed moment om aandacht te schenken aan de systemische facetten van een organisatie:
Wanneer je visie, missie, strategie en speerpunten veranderen, dan betekent dat automatisch dat je ook ergens mee stopt. Het is aan te raden om van die zaken afscheid te nemen, omdat het anders niet echt verdwijnt. Als je dat niet doet, dan zullen mensen, teams en afdelingen daar nog steeds onbewust onnodig energie en tijd in stoppen.
Goed systemisch afscheid nemen hoort nu eenmaal bij de gezonde hygiëne van alle levende systemen. Vaak wordt dit niet gedaan, omdat het lastig en pijnlijk is of dat je niet weet hoe je dat respectvol doet.
De leidinggevende van een bank’s kredietafdeling stuitte op een terugkerend probleem: ondanks ernstige incidenten, werd ze telkens te laat geïnformeerd. Ze vroeg zich af: “Waarom neemt niemand verantwoordelijkheid?”
Een heisessie met het managementteam onthulde via psychodrama dat elk teamlid zich wel degelijk inzette voor de crisis, echter zonder het grotere geheel te zien of de leidinggevende tijdig te informeren. Deze situatie belichtte een cruciaal punt: in de risicomijdende cultuur van de bank werd samenwerking belemmerd door een focus op individuele taken en verantwoordelijkheden, gestuurd door macht en ego, in plaats van authentiek leiderschap dat het collectief vooropstelt.
Met dit inzicht is de benadering van crisismanagement getransformeerd. De nadruk ligt nu op collectieve verantwoordelijkheid en transparante, teamoverstijgende communicatie, waardoor het leiderschap effectiever en de organisatie cohesiever wordt.
In een recente heisessie focusten we op de uitdaging van een enthousiaste, nieuwe leidinggevende in een ICT-organisatie, die moeite had met het verbinden met haar team van meer dan 200 medewerkers. Door middel van een organisatieopstelling ontdekten we dat de leidinggevende positie, ondanks dat deze officieel vacant was, in de praktijk en in de onderstroom van de organisatie niet als zodanig werd erkend. Het team had de taken zelf verdeeld en zag de noodzaak van een nieuwe leiding niet in, vanwege een gebrek aan erkenning voor hun inzet en zelfsturing.
Deze inzichten leidden tot een herziening van verwachtingen en werkwijzen, waarbij we streefden naar een oplossing die zowel recht deed aan de huidige structuur en cultuur als ruimte bood aan de nieuwe leidinggevende om effectief haar rol in te vullen. Deze heisessie onderstreepte het belang van het begrijpen van onderstromen en het toepassen van natuurlijke organisatieprincipes voor een betekenisvolle en moeiteloze samenwerking.
Een familiebedrijf in de industriële verhuursector, geconfronteerd met innovatieve services en digitalisering, heeft mij ingeschakeld om hun strategie te herijken en interdepartementale samenwerking te bevorderen. In de begeleiding brachten we zowel ervaren als nieuwe medewerkers samen om de mogelijkheden voor een organisatietransformatie te onderzoeken.
De focus lag op het versterken van de samenwerking en het afstemmen van het team op een toekomstgerichte bedrijfsvisie, waarbij rekening werd gehouden met zowel de tradities van het familiebedrijf als de noodzaak voor innovatie.
Een gemeente worstelde met de effectiviteit van een ESF-subsidie voor werkzoekende jongeren. Via een heisessie met een maatschappij-opstelling brachten we de onzichtbare kloof tussen gemeentebeleid, projectteams, jongeren en werkgevers aan het licht. Deze opstelling onthulde dat iedereen binnen zijn eigen domein actief was zonder de noodzakelijke verbinding met elkaar.
Door de werkwijzen binnen de gemeente aan te passen, verbeterden we de communicatie en samenwerking tussen alle partijen. Dit leidde tot een nieuwe, effectievere aanpak van de subsidie, waarbij jongeren en werkgevers succesvol met elkaar werden verbonden.
Voor een federatie van accountancybureaus, midden in de uitdagingen van sectorconsolidatie, digitalisering en complexe compliancy-regels, heb ik een heisessie gefaciliteerd gericht op strategieontwikkeling. Hun doel: dienstverlening uitbreiden en verbeteren zonder de lokale flexibiliteit en nabijheid, kenmerkend voor hun federatieve structuur, te verliezen en tegelijkertijd de vertrouwensrol bij klanten te behouden.
Door ervaringsgerichte opstellingen creëerden we ruimte voor diepgaande gesprekken waarin elke vennoot, ongeacht hun persoonlijkheidstype, waardevolle inzichten deelde. Deze benadering zorgde voor een breed gedragen fundament voor toekomstige stappen, rekening houdend met de diversiteit binnen het team.
Een nieuw opgerichte brede school, een samenwerkingsverband van scholen, jeugdzorg, peuterspeelzalen, een sporthal, en maatschappelijk werk, kampte met spanningen en financiële zorgen. Deze problemen leidden tot een verminderd gebruik van de faciliteiten door kinderen.
Tijdens een organisatieopstelling met vertegenwoordigers van alle betrokken partijen, inclusief een representatie van de kinderen zelf, kwam de kern van het probleem aan het licht. De focus lag op de spanningen tussen de organisaties, waardoor het eigenlijke doel – de kinderen – uit het zicht verdween. De interventie van de kinderrepresentant, die vroeg: “Waarom heeft niemand van jullie nog aandacht voor ons?” zorgde voor een diepgaande bewustwording.
Deze cruciale vraag leidde tot een verschuiving in prioriteiten, met hernieuwde aandacht voor het creëren van een omgeving waar kinderen zich gewaardeerd en welkom voelen. De sessie benadrukte het belang van een gezamenlijke focus op het welzijn en de ontwikkeling van de kinderen, boven de onderlinge verschillen tussen de organisaties.
In het hart van een complex krachtenveld, veroorzaakt door de uiteenlopende belangen van verschillende (overheids)partijen rondom de Waddenzee, een Natura 2000-gebied, organiseerde ik een heisessie voor provinciale overheden en andere betrokkenen. Het doel was om gezamenlijk inzicht te verkrijgen in de dynamiek van dit veld en de implicaties voor de Waddenzee en de betrokken partijen.
Via opstellingen brachten we het krachtenveld in kaart, waardoor de huidige dynamieken en kansen voor verandering zichtbaar werden. Deze methode bevorderde het begrip en de samenwerking tussen de partijen, met het welzijn van de Waddenzee als centraal streven.
Een grote toeleverancier van halffabricaten stond voor cruciale beslissingen door een snel veranderende markt. Met het vooruitzicht van producten die mogelijk overbodig werden, overwoog het bedrijf verschillende toekomstpaden: stoppen, nieuwe markten betreden of andere, onbekende opties verkennen.
Tijdens een door mij begeleide heisessie voor de directie, concentreerden we ons op transformatieve scenarioplanning. We stelden kritische vragen over toekomstscenario’s, voorkeuren en het ontwikkelen van een transformatiestrategie voor het gekozen pad, met oog voor alternatieve toekomsten. Deze sessie leidde tot een unaniem commitment aan een duidelijk gedefinieerde strategie.
Jaren later is deze strategie, ontstaan uit onze heisessie, de leidraad gebleken voor de duurzame transformatie en groei van het bedrijf.
Een heisessie mogen begeleiden vind ik heerlijk om te doen, omdat er in korte tijd zoveel gebeurt. Als procesbegeleider is een van mijn belangrijkste taken om een context voor het team te creëren, waarin iedereen zoveel mogelijk zichzelf is. De teamleden zijn vrij en voelen zich veilig om in alle eerlijkheid en openheid bij te dragen. Het team stapt uit de vertrouwde comfortzone, waardoor ze samen in de leerzone terechtkomen.
Zodra deze teambasis er ligt, gaat de aandacht naar de inhoud. Ervaringsgerichte werkvormen als systemische organisatieopstellingen en psychodrama voor bedrijven zijn hierbij krachtige interventies die dit proces enorm versnellen, omdat hoofd, hart en handen samenkomen. Een ander voordeel van deze aanpak is dat iedereen meedoet en betrokken is. Verschuilen achter een laptop of zwijgen wanneer er niet mee eens bent, is er niet meer bij. Iedereen doet mee.
Samen brengt het team de echte waarheid boven tafel. Dit vormt de gemeenschappelijke basis voor je visie, missie en strategie. De gezamenlijke commitment creëert een enorme boost aan energie en een stroomversnelling. Een gedegen actie- of jaarplan is dan snel gemaakt. Veel sneller dan wanneer de heisessie via de bekende vergadermanier verloopt.
Wat ik zo mooi vind aan deze ervaringsgerichte heisessies, is dat het nooit volgens plan gaat. Tijdens de sessie komt het team in een flow en die wordt gevolgd, omdat ze echt bezig zijn met wat op dat moment echt nodig is voor het proces en het eindresultaat.
In de oprichtingsfase van ons bedrijf zijn wij op inspirerende wijze begeleid bij het vinden en verankeren van onze bedrijfsfilosofie en kernwaarden. Op verrassende wijze en vanuit diverse invalshoeken ontdekten wij wie we zijn, waar onze kracht ligt en hoe we willen samen werken met elkaar en onze klanten.
In korte tijd werden we met de ‘talking stick’ en de kracht van organisatieopstellingen, gescherpt in onze beeldvorming en keuzes. En met succes, want in korte tijd hebben we een prettige en succesvolle organisatie neergezet.
Johan heeft ons management geholpen de forming- & stormingfase, waar we middenin zaten, op eigen kracht door te komen en ons een beter samenwerkend team te maken. Daarvoor ben ik hem dankbaar.
Wij hebben Johan bij herhaling uitgenodigd om het MT te begeleiden. Zijn sterkte ligt in het goed kunnen inschatten van de verschillende persoonlijkheden en elk van hen de ruimte te geven om even het hart te luchten en in de schijnwerper te staan.
Aan het einde van de sessie(s) is gepraat over de onderlinge verhoudingen, zijn de verschillen in aanpak benoemd en staan de neuzen dezelfde kant op.
In de maanden na de sessie is duidelijk de impact te merken die Johan heeft achtergelaten. Het team kent elkaars sterke en zwakke plekken weer en maakt gebruik van elkaars sterktes om moeilijke zaken op te pakken. De gezamenlijke strategie vooruit is er weer!
Als verandering (voor een betere wereld) een thema voor jou is en de mensen in jouw team klaar zijn om met zichzelf in dialoog te gaan (om het beste in zichzelf te ontdekken), dan is Johan de juiste persoon om je hiermee te helpen en je op het goede spoor te zetten
Johan is in staat om met zijn opstellingen met een groep die energie te mobiliseren, waardoor knelpunten als vanzelf naar boven lijken te komen en de oplossing zich vervolgens als vanzelfsprekend aandient. Het effect van zijn werk is verbluffend, ik heb bij sceptische managers en “hardnosed” specialisten het spreekwoordelijke kwartje zien vallen. Johan breekt op zijn geheel eigen wijze zaken open en laat mensen weer verbinding maken met de essentie en de innerlijke koers. Zijn werk als facilitator van het organisatietheater is een vast element binnen de strategische workshops die we inmiddels met diverse organisaties hebben gedaan.
Contact opnemen
Je bericht is verstuurd. Ik neem snel contact met je op.
Hartelijke groet,
Johan de Kleine
Ik wil graag een afspraak maken voor een gratis adviesgesprek.